STW Club https://stwclub.net Ralli ajot Tue, 01 Feb 2022 16:52:51 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.3 Gumball 3000 https://stwclub.net/gumball-3000/ Sat, 19 Sep 2015 08:33:56 +0000 https://stwclub.net/?p=33 Gumball 3000 on vauhdikas, rikkaiden ja julkkisten suosima huumorihenkinen autokilpailu, joka järjestetään vuosittain. Pituudeltaan kilpailu on noin 5000 kilometrin mittainen, useiden maiden ja maanosien läpi yleisillä teillä ajettava ralli. Kilpailu on suurelta osin julkkisten hauskanpitoa ja bailaamista etappien välillä, joten sitä ei voi, eikä saa ottaa liian vakavasti. Ensimmäisen Gumball 3000 kisan järjesti Maximillion Cooper vuonna 1999. Kilpailun tyyli juontaa kuitenkin jo juurensa 1970-luvulla Yhdysvalloissa ajetusta Cannonball-kilpailusta, joka ajettiin itärannikolta länsirannikolle. Gumballissa ei juhlita virallisesti voittajaa, vaan kisan päätteeksi annetaan palkinto parhaalle Gumball-hengen ylläpitäjälle.Gumball-kisan autot ovat pääsääntöisesti hienoja urheiluautoja, mutta ajan myötä kisaan on hyväksytty mukaan mitä erikoisempia ajoneuvoja. Hyvänä esimerkkinä vuoden 2011 Gumball-kisa, jossa mukana olivat Duudsonit, ajoneuvonaan Baywatch-tyyliin rakennettu Dudesons Lifeguard -lava-auto. Vaikka autokin hävisi merille jo kisan alkuvaiheessa, Duudsonit voittivat rallin päätyttyä arvostetun Spirit of Gumball –palkinnon. Kilpailussa olivat tuolloin mukana myös David Hasselhoff, Uniikki sekä Elastinen. Tänä vuonna 2015 Gumballissa julkkiskuskeina nähtiin Dolph Lundgren, Mikael Gabriel ja Musta Barbaari. Kilpailu starttasi Tukholmasta ja päättyi Las Vegasiin. Yksi kilpailun isoimmista sposoreista oli Betsafe. Kisan reitti on kiertänyt myös Suomen läpi kolmena vuotena, 2001, 2006 sekä 2013.

Gumball 3000 – rajua menoa

Gumball 3000 on median rakastama kilpailu. Julkisuuden henkilöt, toinen toistaan upeammat autot, sekä kilpailijoiden aiheuttamat ajorikkeet tien päällä tekevät kilpailusta mielenkiintoisen yleisölle. Viranomaiset ovat joutuneet puuttumaan moneen otteeseen kilpailijoiden lukuisiin tieliikennerikkomuksiin. Kisassa on rikottu muun muassa nopeusrajoituksia, tehty ulosajoja, ja aiheutettu jopa kahden sivullisen henkilön kuolema vuonna 2007 Makedoniassa. Tuolloin kilpailu tosin keskeytettiin onnettomuuden vuoksi, ja sen aiheuttajat saivat rangaistuksensa. Ajorikkeistä huolimatta, tai ehkä juuri niiden vuoksi, kilpailu on todella suosittu ja seurattu tapahtuma ympäri maailman. Mielenkiinnolla jäämme odottamaan vuoden 2016 Gumball-kisaa, keitä julkisuuden henkilöitä on mukana, ja millaisilla ajopeleillä varustettuina.

]]>
Suomen suositut autourheilulajit https://stwclub.net/suomen-suositut-autourheilulajit/ Thu, 22 Jan 2015 12:57:50 +0000 https://stwclub.net/?p=14 Jokainen suomalainen tietää jotain ralliajosta ja pystyy nimeämään muutaman menestyneen ralliautoilijankin. Maamme tarjoaa oivallisen ilmaston ja pitkiä, mielenkiintoisia taipaleita rallikilpailuihin ympäri vuoden. Suomessa voi harrastaa niin jääajoa kuin sorateillä kiitämistäkin.Siksi kai kun autourheilusta puhutaan, niin ralli tulee ensimmäisenä mieleen. Tosin autourheilu käsittää paljon muutakin ja mukana on monia naiskuljettajia. Lisää ralliurheilusta sivulla Ralli ajot.Moni nuori on aloittanut autourheilun kartingilla, joka on mikroauton tyylinen ajoneuvo – saattaa olla jopa itse rakennettu. Useimmat harrastajat kuuluvat ajoja järjestäviin klubeihin, jotka pitävät huolen säännöistä ja turvallisuudesta. Näissä nuoret ajajat saavat hyödyllistä ajovalmennusta. Karting ajoja järjestetään myös talvisin, esimerkiksi Lapin Levillä.Pienoisautoilu käsittää kaksi eri lajia: ura-autoilu ja RC-autoilu. Jukka Steenari tunnetaan sähköcrossin kaksinkertaisena maailmanmestarina. Innostus pienoisautourheiluun kasvaa Suomessa vuosittain, joten uusia mestareita on pian odotettavissa tässäkin autoilulajissa.Rata-autourheiluista tunnetuin on Formula 1 ajot, ja niissäkin suomalaiskuljettajilla on ollut huomattavaa menestystä. Suurajoja seurataan ympäri maailmaa ja voittajista tulee kuuluisuuksia. Suomalaiset voittajat tunnetaan harvasanaisuudestaan ja he ovat varsinaisia haasteita heitä haastatteleville toimittajille. Johan minä sanoin (STW klubit Suomessa), ne keskustelut on keskusteltu tallilla.Kiihdytysautourheilu eli Drag racing on aivan oma lajinsa. Tässä kiihdytetään vimmatusti ja ampaistaan seisovasta lähdöstä kuin nuoli 400metrin pituiselle suoralle radalle, joka ajetaan niin kovaa kuin mahdollista. Autot ovat ilman äänenvaimentajaa ja asianmukaisesti kevennettyjä erikoisautoja. Lajilla on ihailijansa – se on katsojamäärältään toiseksi suosituin autourheilu Suomessa.Autosuunnistus on tiimityötä, jossa kartturilla on valtaisa vastuu ajon kulusta. Tämä kilpalaji ajetaan muutoin rallin mukaisesti.Kestävyysajo on monen tunnin pituinen kilpa, jolloin useampi kuljettaja vaihtaa ajovuoroa samassa autossa. Kuuluisin näistä kilpailuista on Le Mansin kilpailu, jonka ajomatka kestää vuorokauden, eli 24 tuntia. Eväät mukaan!

]]>
Kuuluisia Suomalaisia rallikuljettajia https://stwclub.net/kuuluisia-suomalaisia-rallikuljettajia/ Sun, 18 Jan 2015 12:55:41 +0000 https://stwclub.net/?p=12 Suomessa on monia kuuluisia rallimestareita, jotka ovat ajaneet nimensä tähtiin ja historiaan vuosien saatossa. Heidän kärjessä voidaan mainita Tommi Mäkinen, joka on nelinkertainen maailmanmestari vuosilta 1996- 99, myös voittanut Monte Carlon kisan neljästi, vienyt viisi voittoa Jyväskylässä, plus on saavuttanut monia vähäisempiä voittoja.Rauno Aaltonen oli aikakautensa Mini-kuljettajista menestyksekkäin ja vuonna 1967 hän voitti sekä Jyväskylän Suurajot sekä Monta Carlon rallin. Rauno Aaltonen ja Timo Mäkinen ovat olleet monen ralliautoilijan keulakuvia ja inspiraationa uralla. Henri Toivonen ehti nuoresta iästä huolimatta voittaa kolme MM-rallia, RAC-rallin kaksi kertaa ja Monte Carlon kerran. Toivonen ehti saavuttaa 185 pohja-aikaa. Hän kuoli valitettavasti jo 29-vuotiaana.Markku Alén oli FIA Cupin mestari 1978 ja hän ajoi urallaan 801 MM-tason pohja-aikaa. Hannu Mikkola saavutti maailmanmestaruuden 1983 ja on seitsenkertainen Suurvoittaja. Hänellä on huippupitkä ja maineikas ura takanaan. Neljä maailmanmestaruutta ajoi myös Juha Kankkunen vuosina 1986, -87, -91 ja -93 sekä Pariisi-Dakar-rallin voittaja 1988.Timo Mäkinen tunnetaan maailman nopeimpana ajajana vuosina 1965–74. Hänellä on takanaan Monte Carlon ja Tulppaanirallin voitot. Ari Vatanen oli ensimmäinen suomalaisen rallin maailmanmestari 1981 ja voitti Pariisi-Dakar -aavikkorallin neljästi vuosina 1987, -98, -90 ja -91. Timo Salonen oli rallin maailmanmestari 1985. Hänellä on 11 MM-osakilpailuvoittoja ja 257 pohja-aikaa.Marcus Grönholm on kaksinkertainen maailmanmestari vuosina 2000 ja 2002. Hänen mahtava ennätyksensä on 30 MM-osakilpailujen voittoa.Mitkä ovat näkymät tällä hetkellä Suomalaisen rallikuskien kohdalla? Mikko Hirvonen on hiponut maailmanmestaruuden kärkeä jo useana vuonna ja hänellä on huomattava ralliura takanaan kotimaan ajoissakin. Yllätyksenä kaikille, hän on tänä vuonna päättänyt lopettaa ralliajon.Onneksi meillä on Jari-Matti Latvala, joka ajaa arvostettavaan malliin ja puolustaa mainettamme maailmanmestaruus kilpailussa. Hänen aggressiivinen ajotyylinsä oletetaan tuovan suotuisia tuloksia. Latvalan mahdollisuuksia voittaa WRC 2015 voi tarkistaa Betssonin sivuilla, ja samalla tarkistaa vaivatta ajoittaisia tuloksia.Talvirallit eivät ole Suomessa vielä ohi. Niissä on mukana taatusti useampia uusia lahjakkaita suomalaisia rallikuskeja treenaamassa tulevaisuuden huippukisoihin. Tähän olemme tottuneet.

]]>
Ralli ajot https://stwclub.net/ralli-ajot/ Sun, 11 Jan 2015 12:54:20 +0000 https://stwclub.net/?p=10 Ralliauto on pääasiallisesti tavallinen, normaali tuotantoauto. Niihin tehdyt tekniset muutokset huipentavat auton tehoa ja turvallisuutta rallikelpoiseksi, joten tavallisesta autosta ei ole kysymys kilpailtaessa. Urheiluun pätee monia sääntöjä, miten kyseessä oleva auto voidaan trimmata rallikuntoiseksi. Auton on oltava monipuolinen ja kaikille alustoille sopiva, sillä rallia ajetaan niin asfaltilla kuin sorallakin, lumella sekä jäällä.Ralliautojen ryhmitys teknisesti jakaa ne neljään eri ryhmään: WRC A-ryhmä, Super 2000, N-ryhmä ja F-ryhmä. Jokaisessa ryhmässä on autoille tiukka tekninen määritelmä.Kuljettajan ja kartanlukijan turvallisuus taataan myös muiden varusteiden säännöksillä, kypärä ja käsineet mukaan lukien. Kovasta vauhdista huolimatta tapaturmia sattuu erittäin vähän.Suomessa ajetaan useita rallikilpailuja siellä täällä, mutta suurin ja huomattavin on Suomen Ralli, joka ovat tunnettu myös nimillä Jyväskylä Ralli ja Neste Rally Finland. Sen pääsponsori on Neste Oil ja kisa ajetaan Jyväskylässä. Kilpailulla on suuri merkitys, koska se on MM-sarjan osakilpailu. Ajo suoritetaan teillä, jotka ovat erittäin suotuisia ralli-ajoon ja reitti onkin maailman nopeimmin ajettavissa oleva rallimatka. Mukana on mukavasti mutkia ja hyppyjä, metsiä ja pelto-osuuksia.Jyväskyläralli ajetaan kesäisin, mutta Rovaniemi komeilee talvisella rallillaan, jota on ajettu jo 50 vuotta. Arctic Lapland Rally on legendaarisen haastava, sillä jäiset olosuhteet saattavat muuttua päivässä. Osa kilpailusta on jäärallia. Huomioon otettavana seikkana tammikuiseen aikaan on päivänvalon puute näillä korkeuksilla. Tämä kilpa tunnettaan myös Tunturirallin nimellä ja se vetää huippuajajia mukaansa, sekä tuhansittain yleisöä.Rovaniemeltä siirrytään Kemiin helmikuussa, ja niin jatkuvat ajot lumessa ja pakkasessa. Eivätkä ne tähän lopu. Suomen olosuhteet tarjoavat erinomaiset mahdollisuudet ralliajoille Idästä Länteen ja etenkin Pohjoiseen, missä harvaan asutulla seudulla ei kilpailuiden järjestäminen häiritse juurikaan yleistä liikennettä, vaikka teitä suljetaankin kisan vuoksi.

]]>
STW clubit Suomessa https://stwclub.net/stw-clubit-suomessa/ Thu, 08 Jan 2015 12:52:44 +0000 https://stwclub.net/?p=8 Klassisten autojen harrastajat ja autojen ihailijat viettävät suuren ajan vapaa-ajastaan harrastuksensa parissa. Siitä huolimatta paikallisilla STW faneilla ei näytä olevan juurikaan aikaa tapailla klubi-sivuilla, joten Suomalaisia autoharrastajien klubeja on netissä erittäin vähän. Oletan, että kaverit ovat jossain konepellin alla kyyryssä tai montussa tonkimassa auton alustaa. Heillä saattaa olla kylällä oma kolmen miehen kerho, ja he kokoontuvat paikallisen bensa-aseman kahvilassa – torstaisin kello 16.25.Mercedes-Benz on onnistunut pitämään yllä klubia jo yli 35 vuotta ja jäseniäkin on useampi tuhat. Liittyessäsi tähän klubiin löydät oletettavasti tietoa myös klassisista Amerikkalaisista Mercedes merkkisistä STW- farmareista.STW harrastelijoita löytyy tietenkin autojen ja varaosien myyntipalstoilta. Sillä kun autoharrastelijat eivät ole verstaassa, he ovat tietokoneella vertaamassa autojen kuntoa, hintoja, etsien varaosia ja muuta sen sellaista tärkeää toimenpidettä suorittamassa. Onko heillä aikaa, halua tai edes taitoa keskustella palstoilla?Otetaan tuo tyypillinen autoista kiinnostunut heppu: hän ymmärtää ja osaa vain autosanastoa. Kirjoitukseen tarvittavat lahjat eivät välttämättä kuulu tämän kundin työkalupakkiin. Eli jonkun hienosormen on aloitettava heille kerhot verkossa, ja sinne olisi hyvä liittää autojen ostoon ja myyntiin liittyviä osoitteita, tarkkoja merkintöjä autonäyttelyistä – ulkomaisistakin – ja ehkäpä muuta jalostavaa STW tietoa, minkä on paras olla teknisesti täydellistä. Turha avata mitään keskustelupalstoja: ne keskustelut on jo käyty verstaassa ja huoltoasemalla toinen toistensa autoja ihaillessa tai omaa kehuessa.

]]>
STW – Auto https://stwclub.net/ Sun, 04 Jan 2015 12:51:58 +0000 https://stwclub.net/?page_id=6 Amerikkalainen farmariauto on klassikko auto, joka valmistettiin tarpeeksi tyylikkääksi matkustamista varten, ja samalla tilavaksi kuljetus autoksi. Autoista käytetään lyhennystä STW, mikä tarkoittaa Sport Touring Wagon. Suomessa auto tunnetaan lyhykäisesti farmarina. Nämä farmarit ovat kehittyneet maaseudun mukana ja nykyisin vastaavia autoja on enemmän SUV tyyppisenä, mikä tarkoittaa Sport Utility Vehicle tai Suburban Utility Vehicle. Auto on yleensä, mutta ei aina, nelivetoinen ja sillä saattaa olla mahdollista kulkea maastossa ja vaikeissa ajo-olosuhteissa.STW on klassikkona siis autoharrastajan keräily ja näyttely ajoneuvo. Monet autofirmat valmistivat näitä upeuksia, kuten Mercedes, Ford, Chevrolet ja jopa Mini, joka venytti muuten pikkuruisen auton perää tyylikkääksi farmariksi.Amerikkalaiseen tapaan STW autojen tyylittely on yliampuvaa, mutta kaunista. Valepuisia paneeleita käytetään paljon ja kromi kiiltää. Kulmat ovat vauhdikkaan terävät ja joissakin malleissa on siipimäisiä ulokkeita. Ulkomuodoltaan auto ei todellakaan jää herättämättä huomiota nykyisen autokannan seassa, sillä se on myös leveä ja pitkä, joten tilaa tarvitaan parkkeeraamiseen. Tyylissä on selvää 50-luvun tuulahdusta, kun Amerikassa elettiin nousuaikaa ja kaikki oli lopultakin mahdollista.

]]>