Gumball 3000

Gumball 3000 on vauhdikas, rikkaiden ja julkkisten suosima huumorihenkinen autokilpailu, joka järjestetään vuosittain. Pituudeltaan kilpailu on noin 5000 kilometrin mittainen, useiden maiden ja maanosien läpi yleisillä teillä ajettava ralli. Kilpailu on suurelta osin julkkisten hauskanpitoa ja bailaamista etappien välillä, joten sitä ei voi, eikä saa ottaa liian vakavasti. Ensimmäisen Gumball 3000 kisan järjesti Maximillion Cooper vuonna 1999. Kilpailun tyyli juontaa kuitenkin jo juurensa 1970-luvulla Yhdysvalloissa ajetusta Cannonball-kilpailusta, joka ajettiin itärannikolta länsirannikolle. Gumballissa ei juhlita virallisesti voittajaa, vaan kisan päätteeksi annetaan palkinto parhaalle Gumball-hengen ylläpitäjälle.

Gumball-kisan autot ovat pääsääntöisesti hienoja urheiluautoja, mutta ajan myötä kisaan on hyväksytty mukaan mitä erikoisempia ajoneuvoja. Hyvänä esimerkkinä vuoden 2011 Gumball-kisa, jossa mukana olivat Duudsonit, ajoneuvonaan Baywatch-tyyliin rakennettu Dudesons Lifeguard -lava-auto. Vaikka autokin hävisi merille jo kisan alkuvaiheessa, Duudsonit voittivat rallin päätyttyä arvostetun Spirit of Gumball –palkinnon. Kilpailussa olivat tuolloin mukana myös David Hasselhoff, Uniikki sekä Elastinen. Tänä vuonna 2015 Gumballissa julkkiskuskeina nähtiin Dolph Lundgren, Mikael Gabriel ja Musta Barbaari. Kilpailu starttasi Tukholmasta ja päättyi Las Vegasiin. Yksi kilpailun isoimmista sposoreista oli Betsafe. Kisan reitti on kiertänyt myös Suomen läpi kolmena vuotena, 2001, 2006 sekä 2013.

Gumball 3000 – rajua menoa

Gumball 3000 on median rakastama kilpailu. Julkisuuden henkilöt, toinen toistaan upeammat autot, sekä kilpailijoiden aiheuttamat ajorikkeet tien päällä tekevät kilpailusta mielenkiintoisen yleisölle. Viranomaiset ovat joutuneet puuttumaan moneen otteeseen kilpailijoiden lukuisiin tieliikennerikkomuksiin. Kisassa on rikottu muun muassa nopeusrajoituksia, tehty ulosajoja, ja aiheutettu jopa kahden sivullisen henkilön kuolema vuonna 2007 Makedoniassa. Tuolloin kilpailu tosin keskeytettiin onnettomuuden vuoksi, ja sen aiheuttajat saivat rangaistuksensa. Ajorikkeistä huolimatta, tai ehkä juuri niiden vuoksi, kilpailu on todella suosittu ja seurattu tapahtuma ympäri maailman. Mielenkiinnolla jäämme odottamaan vuoden 2016 Gumball-kisaa, keitä julkisuuden henkilöitä on mukana, ja millaisilla ajopeleillä varustettuina.